Hogyan válasszunk állóporszívót?

Ha valaki bemegy egy műszaki áruházba, akkor számos vezeték nélküli álló porszívóval találkozhat. Éppen ezért nem könnyű a választás, de most néhány tippel szeretném megkönnyíteni azok dolgát, akik ilyen készülék vásárlásában gondolkodnak.

alloporszivo.jpg

 

Ezért érdemes választani őket

A nyeles állóporszívók kialakításukból fakadóan számos olyan előnnyel bírnak, amelyekkel a hagyományosak nem rendelkeznek. Ezek közül is szerintem az egyik legfontosabb, hogy nem kell a vezetékkel bajlódni porszívózás közben, ezért a lakás, vagy a ház bármely pontján bevethetők. Akár ott is, ahol egyébként is kellemetlen lenne a vezetéket kerülgetni, így például a lépcsőn. Másik lényeges szempont maga a kialakítás, mivel a szívófej, a szívócső és a motor egyetlen egy kompakt formában ölt testet. Eleinte aggódtam a szívóteljesítmény miatt, de aztán használat közben rájöttem arra, hogy semmivel sem gyengébb egy hagyományos porszívónál. Az állóporszívók bármilyen típusú felületről könnyebben felszedik a szennyeződéseket. A vezeték nélküli állóporszívó ideális lehet azok számára, akik egy bármikor könnyen elővehető és kis helyen tárolható „segítőtársat” keresnek, amivel gyorsan, kényelmesen és hatékonyan „gyűjthetők össze” a földre került morzsadarabok, homokszemek, vagy más egyéb szennyeződések.

Nem maradnak a szennyeződések észrevétlenül

A nyeles porszívók a különféle akadályokkal szemben sem vallanak kudarcot. A 180 fokban elforgatható fejnek köszönhetően akár székek vagy bútorok alatt is porszívózhatunk ezekkel a készülékekkel. A szívófejbe szerelt LED-világítás révén pedig a nehezen hozzáférhető helyeken is alapos porszívózást végezhetünk segítségükkel, mivel a LED-fény a legapróbb porcicákat, morzsadarabkákat, vagy szennyeződéseket is láthatóvá teszi.

led_vilagitas_jpg.jpg

Erre érdemes figyelni vásárlásnál

Az ideális vezeték nélküli állóporszívó megvásárlásánál érdemes olyan készülék mellett dönteni, amely legalább kivehető morzsaporszívóval rendelkezik. Ezt ugyanolyan hatásfokon tudjuk bevetni, mint mondjuk a konyhapult, az ülőfelületek, vagy éppen az autó belsejének takarításánál. Az állóporszívók között leginkább az akkumulátorkapacitás terén mutatkozhat különbség. Erre egyszer egy szaki hívta fel a figyelmemet, amikor egy műszaki áruházban bóklásztam. Egy 1800 mAh kapacitású nikkel-metál-hidrid akksival (NiMH) ugyanis rövidebb, míg egy 2200-2600 mAh kapacitású lítiumion energiatároló csomaggal hosszabb ideig lehet porszívózni egy feltöltéssel. Érdemes tehát olyat választani, ami a leginkább megfelel az igényeknek! Egy kis alapterületű lakásba vagy házba elegendő lehet egy olyan, ami 20-25 percig használható, de egy nagyobb házba célszerű inkább 45-5o perces működési időt kínáló változatot beszerezni, mert így biztosan nem kell feltölteni minden egyes használat után. Sőt, így még új porszívót sem kell venni, ha az ember esetleg egy nagyobb alapterületű otthonba költözik! �

Az akkumulátor-kapacitás mellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy lehetőleg legyen benne HEPA-ciklonos szűrőrendszer, ami a működés közben kivonja a porszívóból kiáramló levegőből a szennyeződések (por, allergének, kórokozók) 99,7%-át. Azontúl, hogy ez az egészségünknek is jót tesz, legalább nem ül vissza a finom por a bútorok tetejére porszívózás után.

Fontos szempont lehet még a vezeték nélküli porszívóknál, hogy milyen tartozékokat kínálnak hozzá. Ha valaki házi kedvencekkel osztja meg a lakását, vagy házát, akkor célszerű lehet olyat választani, amelynek kivehető morzsaporszívójához Cat&Dog minifej csatlakoztatható. Az ebben dolgozó elektronikusan meghajtott forgókefe hatékonyan és gyorsan tudja megtisztítani a kanapét és a különféle ülőalkalmatosságokat a szövetkárpitra tapadt szőrszálaktól.

rudporszivo_02.jpg

Felmosni is lehet velük

A vezeték nélküli állóporszívók csúcsát a rúdporszívók képviselik. Ezek között már olyan készülék is van, amelynek a szívófejébe UV-C lámpa van beépítve, amelynek köszönhetően kétszeres erővel távolíthatjuk el a potenciálisan fertőző organizmusokat a megtisztított felületekről. Sőt, akad márka, ami olyan rúdporszívót kínál, amelynek szívófejéhez víztartály is csatlakoztatható, a szívófej aljára erősített szintetikus törlőkendővel pedig tökéletesen tisztává varázsolható a padló. A fejlett rúdporszívóknál már a tartozékok részét képezi a Cat&Dog motoros minifej, a kombinált kárpittisztító, a résszívó fej, valamint a puhasörtés polctisztító ecset. Ezek a kiegészítők ráadásul a praktikum jegyében könnyedén eltárolhatók a porszívó töltőállomásában, így biztosan nem keverednek el. (Számomra ez különösen fontos szempont, mert én a korábbi gépeimnél mindig elástam valahova a tartozékokat.) Amennyiben rúdporszívóra esik a választásunk, akkor érdemes olyat elvinni a boltból, amelynek működtetésért BLDC-villanymotor felel, amely kevesebb forgó alkatrészt tartalmaz, ezért hosszabb élettartammal rendelkezik.

Szerintem egyáltalán nem véletlen, hogy egyre többen keresik ezeket a készülékeket idehaza. Egy fejlett vezeték nélküli állóporszívó ugyanis már nem csak rapid porszívózásra használható, hanem akár nedves padlótörlése is alkalmas. Neked melyik a kiszemelted?