Állót, vagy hagyományosat? Most segítünk porszívót választani!

A porszívó választása sohasem könnyű dolog, de egyáltalán nem lehetetlen jó döntést hozni. A titok nyitja egyszerű, olyan készüléket válasszunk, ami a legjobban megfelel az igényeinknek. Könnyű mondani persze, de most elárulom, hogy szerintem mire érdemes figyelni.

Az első és legfontosabb, hogy milyen gyakran használnád? Ha gyerekek, esetleg háziállatok is vannak otthon, akkor valószínűleg napi többszöri porszívózással kell számolnod. A reggelizéseknél, de a főétkezéseknél minden bizonnyal gyakran gyűlik össze a morzsa, mert a gyerekek szeretik apró pici darabokra szaggatni a kenyeret, a kakaós csigát, de még a túrós táskát is, amiből olykor-olykor egyenként veszik ki a mazsola szemeket. A reggeli péksütizések után jó szolgálatot tehet egy kivehető morzsaporszívóval rendelkező állóporszívó. Előnye, hogy könnyen tárolható, de gyorsan hadra fogható, mivel a dokkolójában folyamatosan töltődik, feltéve ha be van dugva a 220-ba. Bizonyos időközönként azonban nem árt kiönteni belőle a tartályában lévő szennyeződéseket és port, mert akkor még hatékonyabban lehet vele porszívózni.

sencor_porszivo_01.jpg

A nagyobb takarításokhoz ugyanakkor szükséged lehet egy olyan porzsákos, vagy porzsák nélküli porszívóra, ami számtalan kiegészítővel van felvértezve ahhoz, hogy a lámpák körül, vagy a szekrények tetején összegyűjt porcicákat és egyéb szennyeződéseket is össze tudd gyűjteni. Jó, ha olyan készülékre esik a választásod, ami hosszú kábellel rendelkezik, hogy ne kelljen mindig szobáról-szobára új konnektorba dugni.

Csak óvatosan a szőnyegekkel

A jövendőbeli porszívó kiválasztásánál éppen ezért érdemes figyelembe venni, hogy milyen szőnyegek vannak a háztartásunkban. A legtöbb modern szőnyeg szintetikus rostokból áll, amelyek egy erősebb teljesítményű otthoni porszívóval is takaríthatók. A perzsaszőnyegek azonban általában gyapjúból és selyemből készülnek, éppen ezért rendkívüli odafigyelést igényelnek. Ezekhez rugalmas és gyengédebb sörtéjű forgófej is használható, hogy ne bontsa szét a fonalakat és hogy szőnyeg ne használódjon el idő előtt.

sencor_allopor_03.jpg

Kapacitás és szűrő

A porszívó kapacitása a porzsák, vagy a portartály méretétől függ. Minél nagyobb annál kevesebb alkalommal kell cserélni, vagy üríteni. Nagyobb méretű lakás, vagy gyerekek esetén nagyobb teljesítményű készülék javasolt. Emellett javasolt figyelmet fordítani a porszívóból kiáramló levegő szűrésére is. Manapság már egy jó minőségű porszívó fel van szerelve mosható HEPA H13-as szűrővel, amelynek szűrési hatékonyságát jól tükrözi, hogy az Amerikai Energia Hivatal által létrehozott szabvány szerint a HEPA szűrőknek a 0,3 mikromilliméteres részecskék 99,97%-át el kell távolítaniuk a levegőből, amely azt jelenti, hogy 10.000 részecskéből maximum csak 3 haladhat tovább.

Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy az allergiás reakciókat is okozó parlagfű pollen mérete például 10-100 mikromilliméter között van, azaz egy kiadós porszívózással alaposan kipucolhatod a lakásodat a kis hívatlan részecskéktől. Nem csak a polleneket, hanem a poratkákat is képesek kiszűrni ezek a szűrők, ezért hosszútávon kiváló befektetés lehet egy HEPA H13-assal felszerelt porszívó. Fontos előny még, hogy a HEPA-szűrős porszívó nem fogja visszalökni a finom port a levegőbe, így porszívózás után nem maradt ott a finom por a bútorokon, azaz, nem kell nedves törölgetéssel zárni a porszívózást.

sencor_robotporszivo_02.jpg

Teljesítmény

A közhiedelem szerint minél nagyobb egy porszívó teljesítménye, annál jobb a szívóereje. Nos, a világ változóban van, mert az Európai Unió például néhány éve 800 Wattban maximalizálta az új porszívók teljesítményét. Mégsem a villanymotor teljesítményét, hanem a porszívó szívóteljesítményét kell tehát mostanában nézni, mert ez az az érték, ami megmutatja, hogy mit is tud valójában. Nyilván a nagyobb teljesítményű készülékek általában nagyobb zajt is bocsátanak ki. Manapság azonban már lehet találkozni speciális, erős szigeteléssel rendelkező porszívókkal, amelyek 60 dB-es zajkibocsátással rendelkeznek. A jelenleg kapható porszívók többsége 70-77 dB zajszinten dolgozik, de már ezek is jóval csendesebbnek számítanak, mint azok, amelyeket gyerekkorunkban használtak a szüleink.

Visszatérve a szívóteljesítményre, nem árt észben tartani, hogy ez csak egy érték. Mindenképpen érdemes próbát tenni a műszaki áruházban a porszívóval, mert a szívóteljesítményél is fontosabb a szívófej porfelszedő képessége. Egyes állóporszívók motoros forgókefével is rendelkeznek, amelyekkel könnyen lehet eltüntetni a hajszálakat a szőnyegekről. A hagyományos porzsákos porszívóknál pedig a turbókefék bírnak hasonló funkcióval, ami kifejezetten jól jön a sűrű szövésű szőnyegeknél. A MOP-os funkciónak köszönhetően egyes állóporszívókkal akár nedves törléssel is megtisztíthatjuk a járólapokat. Ez jól jön olyakor, amikor rapid takarításra van szükség, mert mondjuk a gyerkőcök sáros lábbal jöttek be, vagy mert a család kedvenc macskája koszos tappancsokkal sétál végig az előszobán.

Robotporszívó dolgozik helyetted

Ha alapvetően azok közé az emberek közé tartozol, akik szeretnek tiszta lakásba hazamenni, de nincs időd minden nap porszívózni, akkor érdemes beruházni egy robotporszívóra, amelyek között szintén akadnak MOP-os funkcióval bíró példányok. Ezeket ráadásul a saját igényeidnek megfelelően tudod programozni és az okostelefonoddal is tudod őket vezérelni. Mindent összevetve manapság már akkora kínálat áll rendelkezésre hagyományos, álló- és robotporszívókból, hogy biztos vagyok benne, hogy mindenki meg tudja találni a számára legmegfelelőbbet.

Én azt gondolom, hogy a legjobb megoldás a porszívók kombinációja. Vagyis az állóporszívó inkább a rapid takarításokra, a robotporszívó pedig a nehezen elérhető és észrevehető szennyeződések összetakarításában jeleskedhet. A nagyobb, egész házat átfogó takarításokhoz pedig a hagyományos porzsákos, vagy portartályos porszívó ajánlott, mert a hasznos kiegészítőivel a nehezen elérhető helyekről is ki tudjuk szippantani a porcicákat.

A legfontosabb, hogy szánjunk időt a porszívózásra, mert mindennapi életünkben egy halom olyan betolakodót viszünk haza a vírusok, baktériumok és pollenek személyében, amelyek idővel egészségtelenné tehetik otthonunk levegőjét. Azt a helyet, ahol szerencsés esetben a legtöbb időt töltjük el életünkben. Ne hagyjuk ezt, vegyük fel a harcot velük!